вторник, 20 мая 2014 г.

Смачного!


Шановні друзі!
Українська національна кухня має багате історичне минуле. Витоки її сягають ще в часи існування Київської Русі. Українська кухня зазнавала впливу багатьох кухонь народів світу – німецької, польської, угорської, російської, татарської. Але при цьому їй пощастило не втратити своїх  основних національних рис.
Серед улюблених святкових  м’ясних  страв в українській кухні  - порося з хроном, холодець, смажена качка з яблуками, завиванці, битки, ковбаса кров’ янка, сало.
І звичайно – борщ.

Не менш популярними  в українській кухні  є капусники, юшки з грибами, квасолею, з галушками, з куркою та домашньою локшиною. Широко вживані гриби, лісові ягоди, горіхи. Здавна полюбляли українці і кисломолочні продукти – ряжанку, кисле молоко, гуслянку, сирники, бабки. Українці завжди вважалися майстрами приготування всіляких  домашніх напоїв – настоянки, солодкі  наливки (слив’янки, вишнівки), пиво, квас, а також,  трав’яні напої  з м’ятою та чебрецем.
         Вживання їжі було своєрідним ритуалом. У великих родинах, коли  за столом збиралася вся сім’я, обід  починався з молитви. У Рідній Вірі українців існують молитви  до їжі і подяка  за їжу.
Дажбоже, наш!
Ти даєш нам їжу  в добрий час.
На щастя, на здоровя, на життя!
Дай нам їжу  і життя!

Отож, шановні!
Запрошуємо переглянути нашу
книжкову виставку
«Смачного!».

Вона допоможе вам глибше проникнути в багатобарвний світ української кухні.

Читаймо!






Виставку підготувала: зав. сектором - Протасова К.Я.

Комментариев нет:

Отправить комментарий